TY - JOUR A1 - Espín Espín, Jennifer Fernanda T1 - Assessment of greenhouse gas emissions from organic citrus crops in Valle del Guadalentín Y1 - 2023 UR - http://hdl.handle.net/10317/12642 AB - [ENG] The south-eastern region of Spain is characterized by the production, marketing and export of citrus fruits to Europe. It is a continuously growing market that requires a turning point in agricultural production techniques, due to the significant environmental impacts caused by intensive citrus farming. The objective of this study is to evaluate and quantify the environmental footprint of organic and conventional grapefruit production systems (predominant in the area) irrigated with desalinated seawater (DSW). The methodology used to quantify the environmental impacts is Life Cycle Assessment (LCA). The processes analysed are irrigation, fertilisers, machinery and pesticides. The environmental impacts evaluated are: carbon footprint (HUC), freshwater ecotoxicity (EAD), freshwater eutrophication (ETF), terrestrial acidification (ACT), stratospheric ozone depletion (AOE) and ozone formation in terrestrial ecosystems (FOE). Results refer to two functional units: 1 hectare of grapefruit area and 1 ton of grapefruit produced. Results show that organic production has a significantly lower impact per cultivated hectare. The difference in impacts per t between the two systems is less apparent, but also in favor of organic production, despite having lower yield compared to the conventional method. Irrigation is the process with the highest impact in the evaluated categories, followed by fertilizers. Promoting the use of renewable energy sources such as photovoltaic panels, wind power, or anaerobic digestion for desalination will help reduce the environmental footprint of these production systems. The adoption of these sustainable practices, among others, can mitigate the overall impact of grapefruit production, ensuring a more environmentally friendly management. [SPA] El sureste español se caracteriza por la producción, comercialización y exportación de cítricos a Europa. Se trata de un mercado en continuo crecimiento que requiere un punto de inflexión en las técnicas agrícolas de producción, debido a los importantes impactos ambientales causados por la citricultura intensiva. El objetivo del estudio es evaluar y cuantificar mediante indicadores la huella ambiental de la producción de pomelo en ecológico y convencional (predominante en la zona) regados con agua de mar desalinizada (AMD). El método empleado para cuantificar los impactos ambientales es el Análisis del Ciclo de Vida. Los procesos analizados son: el riego, los fertilizantes, la maquinaría y los pesticidas. Los impactos ambientales evaluados son: huella de carbono (HUC), ecotoxicidad del agua (EAD), eutrofización del agua (ETF), acidificación terrestre (ACT), agotamiento del ozono estratosférico (AOE) y formación de ozono en ecosistemas terrestres (FOE). Los resultados se refieren a dos unidades funcionales: 1 hectárea de superficie de pomelo y 1 tonelada de pomelo producido. Los resultados verifican que la producción ecológica tiene un menor impacto por hectárea cultivada. La diferencia de los impactos por tonelada entre los dos sistemas es menor, pero también a favor de la producción ecológica, pese a tener un rendimiento inferior en comparación con el convencional. El riego es el proceso con mayor impacto en las categorías evaluadas, seguido de los fertilizantes. Fomentar el uso de las energías alternativas para la desalinización de agua de mar, como las placas fotovoltaicas, red eólica o digestión anaeróbica, permitirá disminuir la huella ambiental de estos sistemas de producción. La adopción de estas prácticas sostenibles, entre otras, puede mitigar el impacto global de la producción de pomelo, garantizando una gestión más respetuosa con el medio ambiente. KW - Ingeniería Agroforestal KW - Impacto ambiental KW - Producción de pomelo KW - 3308 Ingeniería y Tecnología del Medio Ambiente KW - 3107.01 Producción de Cultivos LA - spa LA - spa ER -