Effect of relevant environmental factors for food preservation and molecular identification (High Resolution Melting) of Bacillus cereus group
Author
Antolinos López, VeraDirector/a
Fernández Escámez, Pablo Salvador; Periago Bayonas, Paula MaríaUniversity
Universidad Politécnica de CartagenaFecha de lectura
2012-03-28Publication date
2011Publisher
Vera Antolinos LópezKeywords
Bacillus cereusBacillus cereus sensu stricto
Alimentos vegetales
Conservación de alimentos
Microorganismos esporulados
Vegetable foods
Gastrointestinal diseases
Food preservation
Description
Mención Europeo / Mención Internacional: Concedido
Abstract
[SPA] Los microorganismos pertenecientes al grupo Bacillus cereus poseen importancia económica y para la salud pública. De entre todos ellos, Bacillus cereus sensu stricto es el agente causal de enfermedades gastrointestinales y Bacillus weihenstephanensis es una especie psicrótrofa capaz de crecer a temperaturas entre 4 y 7ºC. Además, ambos son responsables de pérdidas económicas relevantes derivadas del deterioro de alimentos. Debido a su habilidad para formar endosporos altamente resistentes, estas especies son capaces de persistir en ambientes de producción de alimentos, contaminando aquellos productos que han sufrido un tratamiento térmico moderado. Además, se han aislado cepas psicrótrofas y algunas mesófílas a partir de alimentos refrigerados. En este contexto y con el fin de contribuir a la mejora de los sistemas de conservación de alimentos, lo que asegura la calidad microbiológica de los mismos, el objetivo principal de la presente tesis ha sido el estudio del impacto de factores ... [ENG] Bacillus cereus group species range high in economical and medical importance. Among all of them, Bacillus cereus sensu stricto is the causative agent of gastrointestinal diseases and Bacillus weihenstephanensis is a psychrotrophic species able to grow in the range of 4-7ºC. Both species are also recognized as spoilage bacteria causing economic losses. Due to their ability to form highly resistant spores, these microorganisms may persist in the food environment and contaminate mildly heat treated products. Moreover, psychrotrophic and some mesophilic strains have been isolated from chilled foodstuffs. On this ground, to contribute to improve food preservation systems that ensure microbiological quality, the major aim of the present thesis was to study the impact of relevant environmental factors, commonly referred to as hurdles, on the ability to survive and grow of different species of B. cereus group and to assess novel methods for fast and reliable identification of these ...
Collections
- Tesis [537]
The following license files are associated with this item:
Social media