TY - JOUR A1 - Aguayo Giménez, Encarna AU - Alarcón Cabañero, Juan José AU - Álvarez Rogel, José AU - Artés Calero, Francisco AU - Artés Hernández, Francisco de Asís AU - Bañón Arias, Sebastián del Pilar AU - Calderón García, Antonio Asensio AU - Conesa Alcaraz, Héctor Miguel T1 - Master in advanced techniques for research and development in food and agriculture Y1 - 2013 UR - http://hdl.handle.net/10317/6857 AB - [SPA] El Máster de Técnicas Avanzadas en Investigación y Desarrollo Agrario y Alimentario, tiene como principal objetivo la formación de investigadores en el ámbito del desarrollo agrario y alimentario, pues todos los indicadores actuales muestran que es necesario un aumento de la masa crítica de investigadores en éste área en la UE; a pesar de que la agricultura, desde la fase de producción hasta la de procesado y fabricación tiene un campo muy amplio en el que se puede investigar e innovar, existen determinadas herramientas horizontales de trabajo que permiten formar alumnos con unas capacidades técnicas excelentes y de aplicación a ámbitos tan variados como el medio ambiente, genética y mejora animal y vegetal, procesado de alimentos o control de las plagas. Estos antecedentes nos han llevado a formular un programa de Máster que tiene cuatro módulos definidos, uno de cursos metodológicos y tres de cursos fundamentales. [ENG] The Master in Advanced Techniques in Agricultural and Food Research and Development intends to introduce university students into the research in such field. The programme is based on research carried out by the Higher Technical School of Agriculture Engineer on the one hand, and on the other hand on the technological development of the Spanish agricultural and food sector. This Master programme has as its main goal the qualifying of researchers in the area of agricultural and food development, since all the present indicators point at the need for an increase in the critical mass of researchers in this area in the EU; despite the fact that agriculture, from production to processing and manufacturing, is a wide field in which to research and innovate. There exist some horizontal tools that allow us to train students with excellent technical skills, and that can be applied to a wide range of areas such as environment, genetics, animal and vegetal improvement, food processing or pest control. On these grounds we have been led to draw up a Master programme that has four clearly defined modules: one with methodology courses and three with basic courses. The students who follow the proposed Master programme should become university experts in research and development in the agricultural and food field. KW - Tecnología de los Alimentos KW - Tecnología de alimentos KW - Biotecnología agroalimentaria KW - Producción vegetal KW - 3309 Tecnología de Los Alimentos LA - eng PB - Universidad Politécnica de Cartagena ER -